sisällön alkuun
19.11.2017 08.48 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"KUntaPOliittisten nuorten LIitto"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

x Keskustelu | Ohjeet | Kalenteri | Henkilökunta Haku | Kirjaudu | Rekisteröidy

Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.


Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

 
 
« edellinen seuraava »
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Syrjiikö kuvisopet animea ja mangaa?  (Luettu 4355 kertaa)
0 käyttäjää ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
sutinen
oekakisti

Viestejä: 1Profiili WWW
« : 23.02.11 klo 00:48 »

Yläasteen ja lukion aikana kohtasin muutaman kuvisopettajan joilla oli vahvoja mielipiteitä animesta ja mangasta. Suurin osa oli negatiivisia, minkä takia ne oppilaat jotka piirsivät anime- ja mangatyylillä saivat epäreilua kohtelua.
Teen tällä hetkellä kandidaatin tutkielmaa otsikon aiheesta ja kyselen nyt ympäriinsä animen ja mangan harrastajien mielipiteitä ja kokemuksia. Onko joku kuvisopettajasi joskus puhunut animesta/mangasta negatiiviseen sävyyn, tai jopa kieltänyt anime-/mangatyylillä piirtämisen? Tai onko sinulla mahdollisesti ollut joku kuvisope joka pitää animesta ja mangasta, ja näyttää sen?


tallennettu
Andromeda
kilopostaava
ylläpitäjä

Viestejä: 1 033Profiili
« Vastaus #1 : 25.02.11 klo 21:21 »

Aivan henk.koht. kokemuksia ei ole, koska en ole itse koskaan piirtänyt "mangatyylillä", vaikka muuten olenkin tykännyt taiteilemisesta ja mangasta. Mutta meillä oli aikoinaan yläasteella ja lukiossa kuvisope, jonka suhtatuminen mangatyyliin oli mielestäni esimerkillinen: Hän ei kiinnittänyt siihen huomiota sen enempää kuin mihinkään muuhunkaan tyyliin. On kieltämättä totta, että melko monet ryhmän "hyvät piirtäjät" käyttivät enemmän tai vähemmän mangatyyppistä tyyliä, mutta en usko, että se varsinaisesti vaikutti siihen, miten opettaja suhtautui kyseiseen tyyliin. Hän ei yleensäkään puuttunut oppilaan henkilökohtaiseen piirtotyyliin, vaan yleiseen tekniikkaan ja sommitteluun. Ihan sama, oliko oppilaan tyyli pelkistettyjä luonnosmaisia hahmoja, hyvin yksityiskohtaista nysväystä, mangavaikutteisia suuria silmiä vaiko fotorealismia lähentelevää kynänjälkeä.

Opettaja ei korostanut mangatyyliä, mutta oli kuitenkin perehtynyt siihen sen verran, että saattoi mainita joistain erilaisuuksista verrattuna länsimaiseen piirrostyyliin. Useimmiten maininnat liittyivät kuitenkin oikeaan asiayhteyteen, eli esimerkiksi sarjakuvaa tehdessä hän saattoi verrata mangan ja länsimaisen sarjakuvan käyttämiä tehokeinoja.

Huonostakin suhtautumisesta olen kuullut muiden opettajien taholta, mutta toisinaan se on minusta aivan perusteltua. Osa oppilaista kun yrittää oikaista opettelemalla piirtämään vain mangatyylillä, lähinnä kopioimalla valmiita kuvia miettimättä ollenkaan ihmisen oikeaa anatomiaa tai stä, miten kuva oikeasti "toimii" (valot, liike, muodot...).
tallennettu

Aina on toivoa.
---
Hänellä oli pieni laatikko, johon mahtuivat kaikki maailman aarteet. Ei hänellä mitään aarretta ollut, vain se pieni laatikko, johon mahtuivat kaikki maailman aarteet.
Kobayashi
kupoliitti

Viestejä: 4


Lipare lipareelta


Profiili
« Vastaus #2 : 09.04.11 klo 22:23 »

Aivan henk.koht. kokemuksia ei ole, koska en ole itse koskaan piirtänyt "mangatyylillä", vaikka muuten olenkin tykännyt taiteilemisesta ja mangasta.

Kuitenkin monet mangamaisesti piirtävät kaverini ovat nyt lukiossa kertoneet ylästeidensa opettajista, jotka joko puhuivat kielteiseen sävyyn mangasta, nyrpistelivät neniänsä tai kielsivät kavereitani piirtämästä sillä tyylillä. Pari kaveria oli opettajien käskyjä totellut ja numero oli noussut heti monella, muiden oli lähinnä vain laskenut.

Oma opettajani ei paljoa nokkaansa koukistellut - kunhan kuva toimi, sillä hyvä. Luokkani piirustuksista löytyi vaikutteita idästä länteen ja opettaja arvioi kuvaa, ei tyyliä. :B
tallennettu

kun minä oikein jysäytän niin se ei totta totisesti ole mikään kamelin pieru.
Kitsuneko
foorumisti

Viestejä: 23


=^.'''.^=


Profiili
« Vastaus #3 : 30.05.11 klo 21:47 »

Ei syrji(nyt)! Oma yläasteen/lukion kuvisopeni oli itseasiassa hyvin kiinnostunut mangasta ja animesta. Taisin olla näkyvä harrastaja, koska kyseli minulta usein vinkkiä hyvistä piirustusoppaista, tusseista, aiheista jne. Tosin epäilen, ettei opettaja henkilökohtaisesti ollut kovin kiinnostunut tyylisuunnasta, oli vain tyytyväinen, kun oli löytänyt oppilaita kivasti motivoivan aiheen :)

Andromedaan opettaja kuulostaa hyvin edistykselliseltä. Olen myös kuullut, että usein nähdään vain kaksi tapaa suhtautua asiaan; joko mangasta ja animesta ollaan tosi kiinnostuneita, tyylisuunnan käyttöä tuskin edes rajoitetaan, tai sitten suhtautuminen on hyvin kielteistä, sitä ei haluta kouluihin ollenkaan ("koska on vain ohimenevä muoti-ilmiö"). Oikea suhtautumistapa olisi mielestäni kuitenkin juuri tuo, että japanilaisen sarjakuvan ilmaisutapa on yksi tyylisuunta muiden joukossa. Mukava juttu, jos sen harrastaminen kiinnostaa, mutta sen lisäksi kuvaamataidon opettajan velvollisuus on opettaa oppilaille muitakin tyylisuuntia, halusivat he sitä tai eivät.
tallennettu

Kitsuneko näkyy myös artissa: http://kitsunekoshojo.deviantart.com/
Haamu
oekakisti

Viestejä: 31


Tulkaa puhumaa mulle mangasta


Profiili WWW
« Vastaus #4 : 04.12.11 klo 17:01 »

Meillä on koulussa kaksi kuviksen opettajaa, eikä kumpikaan syrji. Ala-asteella sitten aiheet olivatkin niitä "maalataampa tuo ämpäri" "piirrä joku risu jonka löydät ulkoonta" "liimaillaan makaroneja" joten ei sillä lailla tullut esille :D

Muistan tosin kun seiskalla oli joku ihme "valinnaisilta", jolloin esimerkiksi kuviksen luokassa oli kuviksen opettaja kertomassa aineesta ja töitä esillä. Tietenkin sitä suunnattiin (siinä jumalattomassa lumimyräkässä) sinne katsomaan, ja jotenkin siitä päästiin sellaiseenkin aiheeseen yanime ja manga. Opettaja ei siihen mitenkään negatiivisesti reagoinut, sanoi vain, että mangaa piirtävillä on juuri se oma tyylinsä, josta tunnistaa, toisin kuin niillä, jotka muuta söhräävät (= niitä aku ankkoja; taitaa olla herra nähnyt muutamankin sellaisen). Eli aivan kuin hän arvostaisi enemmän mangan piirtäjiä. :D

Toinen opettaja on tällä hetkellä tukioppilaista vastuussa oleva opettaja, ja olen tukioppilaana. Piirsin Halloweeniksikin diplomit, ei hän mitään, kehui vain :----D
tallennettu

Hei siis, ihkuu
Takeshi
foorumisti

Viestejä: 65


私の名前を言う!!!


Profiili
« Vastaus #5 : 22.12.11 klo 16:51 »

Mulla ei ole ollut kuviksen opea yli kymmeneen vuoteen :D
tallennettu
elluri
foorumisti

Viestejä: 14Profiili
« Vastaus #6 : 28.03.12 klo 19:07 »

Vaihdoin kesällä paikkakuntaa, joten koulukin vaihtui, mutta aloitan nyt entisen kouluni kuviksenopettajasta. Hän monesti oli siihen tyyliin, että "voisitko yrittää kokeilla jotain toista tyyliä, kuin tätä mangaksi kutsuttavaa?", ja minulla oli hyvä ystävä, joka piirsi ihan älyttömän hienoja töitä juuri mangan tyyliin, mutta opettaja ei sitä oikein ymmärtänyt. Opettaja monesti huomautteli tätä ystävää, ja yritti ohjata häntä toiseen suuntaan, eikä oikein koskaan kehunutkaan, vaikka työt siis olivat aivan upeita.

Nykyisessä koulussani, opettaja on huippukiva! Hän ei "tuomitse" siitä, että joku piirtäisi ei niin realistisia kuvia. Opettaja yleensä toteaa, että "olet tehnyt mangasta omanlaisesi tyylin, tai muuttanut sitä omaan suuntaasi", ja niinhän se on. Ei kukaan oikeastaan piirrä suoraan jostain kirjasta jotain hahmoja, vaan lähinnä ottaa vaikutteita mangasta ja piirtää siitä oman näkemyksensä mukaisia hahmoja/töitä.

Useammat opettajat eivät tiedä paljoakaan mistään mangasta tai animesta, ja sen kyllä sitten huomaa arvostelussa ja kommenteissa. Mielestäni opettajan pitäisi olla rohkaiseva, ja varsinkin kuviksessa, joka mittaa oppilaan luovuutta. Monet oppilaat piirtävät todella hienoja töitä mangan tyyliin, toiset taas realistiseen tyyliin yms. Silti opettajien pitäisi katsoa jokaista oppilasta yksilönä, eikä niin, että ne jotka piirtävät opettajan silmään sopivia kuvia, saavat hyviä arvosanoja ja kunnioitusta. Kauneuskin kun on katsojan silmässä, niin mielestäni ei ole oikein, että opettaja tyrmää asian, josta ei tiedä itse paljoakaan ja joka ei vain miellytä hänen silmäänsä.

Useasti on kyse vain opettajan tietämättömyydestä mangaa tai animea kohtaan, jos opettaja kokee sen kovin kielteiseksi asiaksi. Kuviksen opettajien pitäisi tietää erilaisia tyylejä, sillä sitten hänen olisi helpompi katsoa asioita eri näkökulmista. Ei ole oikein, että oppilaat jotka eivät piirrä ns. "tavallisia" kuvia, eivät saa huomiota tai kunnioitusta vain sen takia, että opettaja itse pitää enemmän sellaisista töistä, kuin mangaan tai animeen liittyvistä. Nuo kuviksen arvostelut voisi melkein poistaa koulusta kokonaan, sillä aina kun on eri opettajakin kyseessä, on arvostelukin erilainen, sillä onhan heillä jokaisella omat mieltymyksensä erilaisiin töihin ja asioihin.
tallennettu
Sivuja: [1]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!
Sivu luotiin 0.021 sekunnissa. 21 kyselyä tietokannasta.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste